Netcongestie

door | 22-12-23 | Algemeen

Beste Deventer ondernemers,
Ik wil u informeren over netcongestie in onze gemeente, gemeld door de netbeheerder Enexis en TenneT. De hele provincie Overijssel en dus ook Deventer gaat naar code oranje. Dat betekent dat alle bedrijven, organisaties en instellingen die een nieuwe grootverbruikersaansluiting (>3×80 ampère) willen hebben, of een bestaande grootverbruikersaansluiting willen uitbreiden, op een wachtlijst komen. Voor delen van Deventer was dit al aan de orde sinds 17 november, maar het geldt nu voor de hele gemeente.
De huidige situatie is een direct gevolg van de toenemende vraag naar elektriciteit, zowel door bedrijven als huishoudens. Deze stijging is essentieel voor onze overgang naar een duurzamer en schoner energiesysteem. Echter, de benodigde uitbreidingen en verbeteringen aan ons elektriciteitsnet door de netbeheerders, om aan deze groeiende vraag te voldoen, gaan nog veel tijd kosten. Dit leidt tot netcongestie, resulterend in een overbelast elektriciteitsnet en lange wachttijden voor een aansluiting.
Netbeheerders zijn bezig met de voorbereidingen om het elektriciteitsnet in Deventer uit te breiden. Gemeente Deventer ondersteunt en faciliteert de uitbreiding en verzwaring van het netwerk. We werken samen met de netbeheerders en andere stakeholders aan alternatieve oplossingen. Een voorbeeld daarvan is het flexibel netgebruik door bedrijven via een Smart Energy Hub. Hierover binnenkort meer.
We begrijpen dat deze situatie voor u als ondernemer uitdagend en frustrerend is. Helaas beschikken wij als gemeente ook niet direct over een oplossing voor deze complexe problematiek. Weet echter dat uw zorgen onze volle aandacht hebben en dat we, in samenwerking met de netbeheerders en andere partners, toegewijd blijven om alle mogelijke ondersteuning en oplossingen te verkennen.
Wilt u nalezen wat dit voor uw situatie betekent dan kunt u terecht op de website van Enexis.
Met vriendelijke groet,
Thomas Walder
Wethouder Economie en Duurzaamheid

Overig nieuws

MKB Vertrouwenspersoon

MKB Vertrouwenspersoon

MKB Vertrouwenspersoon Wat is een vertrouwenspersoon? Een vertrouwenspersoon is iemand ...
De Deventer Beursvloer

De Deventer Beursvloer

uitnodiging Deventer Beursvloer def