Van Lente Systeemintegratie B.V.

Adres

Postbus 588
7400 AN Deventer

Contact

dhr. C.A. de Best
0570-631218
c.debest@vanlente.nl

Website

www.vanlente.nl

Over Van Lente Systeemintegratie B.V.

Beoordelingen

Toestemming(Vereist)

Van Lente biedt VMBO leerlingen ruimte voor optimale beroepskeuze

Van Lente Systeemintegratie B.V. is opgericht in 1933 en ontwerpt, realiseert en onderhoudt duurzame en complete technische oplossingen op het gebied van industriële automatisering, gebouwautomatisering (Meet & Regeltechniek), elektrotechnische installaties en brandmeld systemen. Met passie voor het vak verdiepen zij zich in de processen van de klanten en durven ze een tikkeltje eigenwijs te zijn, waardoor ze integrale systemen weten te bieden die de standaard overstijgen.

Binnen de industrie is Van Lente dé partner van ideevorming tot oplevering, van sensor tot ERP. Voor nieuwbouw projecten, modificaties binnen productieomgevingen of migratie van oud naar nieuw, bieden wij oplossingen op gebied van: productiemanagement, productie- en procesautomatisering, machinebesturingen, industriële communicatie techniek, gebouw gebonden installaties en paneelbouw. De klanten bevinden zich voornamelijk in de sectoren ‘food en feed’. In deze sectoren wil Van Lente de ‘leading partner’ zijn voor alle productiebedrijven die daarin actief zijn.

Met ruim 170 medewerkers is Van Lente leading in de sectoren zuivel, aardappelen, veevoer en vleesverwerking. Net als veel branchegenoten kampte Van Lente met het probleem dat goed opgeleid technisch personeel schaars is. Een bijkomend probleem is dat door bezuinigingen in het praktijkonderwijs de technische ROC’s niet meer bij de tijd waren. Dan kun je twee dingen doen: er over gaan klagen of zoals bij Van Lente er iets aan gaan doen!

Nieuwste technieken en lesmaterialen
Paul Christenhusz is praktijkopleider binnen Van Lente. Hij zag hoe ROC-leerlingen bij Van Lente enthousiast werden van het werken met de nieuwste technieken en materialen. “Wij gunden dat de andere leerlingen ook. We hebben daarom contact gezocht met Deltion, Aventus, Graafschap, ROC Twente en ROC A12. In samenwerking met onze leveranciers leveren wij nu de nieuwste praktijkmaterialen inclusief lesmateriaal. Het mooie is dat dit praktijkmateriaal weer door onze ROC-stagiaires is gemaakt. Via een roulerend uitleensysteem stellen wij de materialen en het bijhorende lesmateriaal ter beschikking. Op dit moment maken zo’n 2.500 ROC-leerlingen hier enthousiast gebruik van”.  Was het in het begin veel pionieren, nu ziet men bij Van Lente dat steeds meer leveranciers de waarde van het project in zien. Zij melden zich nu zelf aan met de vraag wat zij kunnen bijdragen.

Beroepskeuze belangrijk bij VMBO

Naast MBO is er ook veel belangstelling voor het voorliggende VMBO. Daar maken leerlingen een bepalende keuze welke beroepsopleiding zij willen volgen.  De snuffelstage is daarbij zeer belangrijk.

Het technische VMBO kent op twee momenten in het jaar de snuffelstage. Tijdens deze twee weken krijgt de leerling de kans om bij een bedrijf van zijn / haar uiteindelijke beroepskeuze een kijk in de keuken te krijgen en belangrijk ook mee te werken.

Op dit moment loopt Hunkar Yavuz de snuffelstage bij Van Lente. Hunkar wil later graag elektricien worden en zijn docent tipte hem op van Lente als stageplaats. Hungar: “meneer Van der Meij zei dat ik goed zou passen bij Van Lente en dat klopt helemaal. We mogen na instructie direct met een mooie klus aan de slag waarbij we de kans krijgen al te werken met het nieuwste schakelmateriaal. Zo richt ik nu een besturingskast en daar leer ik, geholpen door Paul, veel van. Ik kom als MBO-er Elektrotechniek graag weer terug bij Van Lente”.  Van Lente is in 2018 verkozen tot beste Leerbedrijf van Overijssel en dat maakt dat (V)MBO-ers en HBO-stagiaires graag stage willen lopen bij Van Lente. Van Lente roept collega bedrijven in Deventer op om ook stageplaatsen voor VMBO-ers ter beschikking te stellen. Meer instroom in de techniek is nodig om straks voldoende personeel te kunnen krijgen.

Stage bij het VMBO

Bij De Marke gaan 250 derdejaars VMBO-ers 2 weken op stage in de maand mei en 250 vierdejaars 2 weken in november. Voor De Marke is stage-coördinator Patrick Grijpma vaste aanspreekpunt voor de stages. Overigens kent Etty Hillesum Lyceum naast stages in de techniek ook stages voor andere sectoren zoals zorg, horeca, ICT en detailhandel. Patrick maakt graag kennis met nieuwe bedrijven met stageplekken. Op basis van wensen van het bedrijf kijkt Patrick in samenwerking met de praktijkdocenten vervolgens welke leerlingen daar het beste bij matchen en wordt het contact gelegd. Patrick: “we hechten veel waarde aan een goede relatie met de bedrijven.

Naast stages voor onze leerlingen is er ook behoefte aan het delen van kennis en materialen, bijvoorbeeld door het geven van gastcolleges binnen school, bedrijfsbezoeken door leerlingen en het volgen van docentenstages bij bedrijven. Zo verkleinen wij de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven. De stages voor onze leerlingen zijn zeer belangrijk voor hun beroepskeuze. We zien ze na stage bijna altijd zeer gemotiveerd terug komen, daarom roepen we het Deventer bedrijfsleven ook op om medewerking aan de stages te verlenen. Heeft u interesse? Reageer dan naar p.grijpma@ettyhillesumlyceum.nl of 06-51557768. Ik neem dan contact met u op.

 

De Van Lente Academie voor training op maat
De Van Lente Academie richt zich, naast stagiaires, ook op de eigen medewerkers en die van collega-bedrijven en leveranciers. Paul: “Wij zien in de markt veel standaardtrainingen, die ook nog eens duur zijn. Dat is zonde. Wij doen dat anders: wij trainen precies datgene waaraan het bedrijf specifiek behoefte heeft. De training is daardoor korter, beter en ook niet onbelangrijk: goedkoper”.

De trainingen lopen uiteen van lascursussen, NEN41 keurmerk tot mechatronica en elektrotechniek. De Van Lente Academie draagt het het OTIB / Uneto VNI Keurmerk Excellent Opleidingsbedrijf.

www.vanlente.nl

Nieuws en columns over dit lid

Geen nieuwsberichten gevonden...