Datum: 09-10-2023
Tijd: 19:30 - 22:00
Locatie: Zwarte Silo Deventer
Algemene events | ZP bijeenkomsten

De ene onderneming blijft worstelen om het hoofd boven water te houden, de ander slaagt erin om alles wat het aanraakt in goud te veranderen. Is het goed ondernemerschap, is het geluk of is het een kwestie van wachten tot de juiste kans voorbij komt? Of is het een combinatie van factoren.

Ondernemer Lyon Hutten heeft loodzware jaren achter de rug. Het levenswerk van zijn opa, zijn vader Hans en hemzelf werd noodgedwongen afgebroken, letterlijk en figuurlijk. Maar hij had geluk, zegt hij zelf. Zijn bedrijf in horeca- en projectinrichting in een gloednieuw pand in Nieuw Heeten staat als een huis. Zijn Handel in Geluk.

De naam van zijn bedrijf is op z’n minst opmerkelijk, ‘Handel in Geluk’. “Het komt door een liedje van Frans Bauer”, verduidelijkt Lyon Hutten. “Die zingt: ‘Geef me maar een ons geluk, da’s meer dan een pond goud’. Mooi toch. Vooral het woord geluk. Dat hoor je altijd terug.” Handel in Geluk, met een klavertje vier in het logo, wat staat voor hoop, vertrouwen, liefde en geluk. Hij heeft zelf ook geluk gehad, zegt hij, want na jaren van strijd en ingewikkelde problematiek zijn de 45-jarige Lyon Hutten en zijn 73-jarige vader Hans weer aardig boven Jan. 

In 1960 begon opa Hutten met een paar nertsen een fokkerij in Nieuw Heeten. Hij wist toen nog niet dat zijn nazaten daarmee verder zouden gaan, en er op het hoogtepunt veertigduizend dieren in de nertsenstal zouden rondlopen. Het werd een bloeiende handel, met twee locaties, in Nieuw Heeten en Witharen. Tot er in 2013 een fokverbod voor nertsen werd afgekondigd. “Dat betekende concreet dat we in 2024 zouden moeten stoppen met ons bedrijf”, zegt Lyon Hutten. Die duidelijke stip op de horizon zorgde ervoor dat Lyon alvast ging omscholen. Hij liep stage, en begon een handel in apparatuur en meubels voor de horeca. Hij deed dat vanuit een gehuurde hal in Nieuw Heeten. En toen, pats, boem, corona. Alle plannen en handel in de war.

“Er was een verdenking dat nertsen het Covid-virus op de mens konden overbrengen”, vertelt Lyon. “De hele sector lag ineens onder vuur. Dat was begin 2020. We moesten ineens versneld stoppen met ons bedrijf. Wat een chaos. Ik stak al mijn tijd en energie in overleg met de politieke kopstukken in Den Haag. Naast mijn werk. Slapeloze nachten, spreken op het Malieveld. Wéér om tafel met politici. Strijden voor onze sector. Een hele zware, heftige tijd. Overigens is nooit bewézen dat nertsen corona overbrengen.”

 Een zeer inspirerende spreker en zeker de moeite waard om te luisteren naar deze enthousiaste ondernemer.

Aanmelden:

Aanmelden Evenement