Datum: 11-09-2023
Tijd: 19:00 - 21:30
Locatie: restaurant de Keizerskroon, Stromarkt in Deventer
Algemene events

Netcongestie

Op maandagavond 11 september organiseert MKB Deventer samen met de Bergenvaarders  een bijeenkomst met een zeer belangrijk en actueel onderwerp waar we veel over lezen in de krant tegenwoordig: netcongestie. Bedrijven kunnen geen stroom meer krijgen, windparken en zonneparken kunnen niet meer stroom leveren.
Hoe zijn we in deze situatie beland en wat kunnen we er aan doen? Menno ten Heggeler brengt ons op de hoogte.

Projectmanager Toekomstbestendige Bedrijventerreinen in opdracht van de ondernemersverenigingen in Deventer. In die hoedanigheid dadelijks bezig met het oplossen van netcongestie in Deventer.

 

Netcongestie is in feite file op het elektriciteitsnet. De energietransitie ontwikkelt zich in rap tempo. We schakelen over van fossiele brandstoffen zoals kolen en olie, op duurzame vormen van energie opwek zoals met zon of wind. Deze energie wordt in veel gevallen teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Vroeger was het leveren van elektriciteit eenrichtingsverkeer. De stroom ging van de centrale naar woningen en bedrijven. Met de komst van duurzame energie opwek via onder andere zonne-energie is dit tweerichtingsverkeer geworden. Het Nederlandse elektriciteitsnet is hier oorspronkelijk niet voor ontworpen. Dit leidt soms tot problemen op het elektriciteitsnet. Het terugleveren van stroom is dan niet mogelijk.

Daarnaast gaan steeds meer bedrijven elektrificeren in het bedrijfsproces (een gasgestookte ketel wordt een warmtepomp, een vrachtwagen wordt elektrisch, etc). Ook de vraag naar elektriciteit wordt dus steeds groter. Ook daar is het elektriciteitsnet niet overal op berekend.

Het is voor netbeheerders dus een enorme uitdaging om al die energie via de elektriciteitsnetten te vervoeren van A naar B. Hierdoor is er op veel plekken een tekort aan transportcapaciteit in het elektriciteitsnet. Dat noemen we netcongestie. Netbeheerders leggen in de zogenaamde congestiegebieden een beperkte transportcapaciteit op, wat betekent dat gebruikers niet zomaar energie kunnen krijgen of terug leveren. Ook in Deventer hebben we hiermee te maken en sommige problemen zullen wellicht niet in dit decennium opgelost worden.

Menno ten Heggeler vertelt wat de situatie is, maar gaat waar mogelijk ook het gesprek aan. Goede ideeen zijn welkom en vragen kunnen gesteld worden. We zullen deze problematiek samen moeten oplossen. Een interessante bijeenkomst dus voor ondernemers, inwoners van Deventer en andere geïnteresseerden.

U bent voor deze bijeenkomst welkom in restaurant “de Keizerskroon” vanaf 19.00 uur

Programma:

19.00 – Koffie / inloop (wordt u aangeboden door de Bergenvaarders)
19.30 – Welkomstwoord
19.40 – Netcongestie – Menno ten Heggeler
20.30 – Netwerkborrel (wordt u aangeboden door MKB Deventer)

Aanmelden:

Aanmelden Evenement